ceturtdiena, 2013. gada 7. marts

Vai izvēlējāmies prātīgi?

Apmēram pirms pusotra gada - 2011. gada septembrī - savā blogā publicēju rakstu "Izvēlies prātīgi!", kurā, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, aplūkoju tās druskas, ko savās programmās partijas atvēlējušas vides jautājumiem. Ko nu esam ievēlējām, to ievēlējām, bet tuvojas nākošās, šoreiz - pašvaldību - vēlēšanas. Varbūt ir īstais brīdis atskatīties uz to, kā partijām veicies ar savu programmu pildīšanu. Ja nu kādam toreiz, kad partijas vārdā nesaucu, radās intriga, bet pašam partiju programmas uzmeklēt bija slinkums, tad šoreiz sniegšu "pareizās atbildes". Tātad...

Saeimā ievēlējām piecas partijas un to apvienības: "Vienotību", "Saskaņas Centru", "Nacionālo apvienību", "(Zatlera) Reformu partiju" un "Zaļo un Zemnieku savienību".

Vismaz pēc ievēlēto deputātu skaita vēlēšanu uzvarētāji bija Saskaņas Centrs un Zatlera Reformu partija, un šīs abas partijas bija tās, kuru programmās par vidi nebija nekā... Interesanti, ka viena no šīm partijām - Reformu partija - tagad vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Vienotība bija tā, ko uzslavēju par prātīgu pieeju vides jautājumiem. Šī partiju apvienība savā programmā rakstīja arī: "Vides pārmaiņu un ekoloģijas jautājumus noteikt par vienu no mūsu iekšpolitikas un ārpolitikas prioritātēm XXI gadsimtā." Pašreizējo notikumu kontekstā šī apņemšanās skan vismaz ironiski. Pārrunās par Eiropas Savienības fondu izmantošanas prioritātēm Vienotības vadītā Finanšu ministrija Eiropas Komisijai skaidro, ka vide... mums nav prioritāte. Tā ir Latvijas oficiālā nostāja! Eiropas Komisijai tikai atliek izbrīnā ieplest acis un teikt: "Pag, nu varbūt padomājiet vēlreiz..."

Nacionālā apvienība savā programmā sludināja, ka "dabiskā vide ir mūsu nacionālā bagātība", aicināja nekavējoties atjaunot kompensāciju sistēmu saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un norādīja, ka īpaša uzmanība pievēršama vides monitoringam. Var jau būt, ka pie vainas citas partijas pārstāvošie kolēģi Saeimā un valdībā, bet ar vides monitoringa atjaunošanu kaut kā nav veicies un arī kompensāciju izmaksa nav atsākusies (šis jautājums gan vismaz tiek risināts).

Zaļo un Zemnieku savienība bija solīja Latviju veidot par zaļāko valsti pasaulē. Šo karogu gan vēlāk, izstrādājot Nacionālo attīstības plānu 2014.-2020. gadam, pārņēma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs no Reformu partijas. Droši vien opozīcijas partijai tā ir veiksme, ja tās idejas pārņem kāda no pozīcijas partijām, bet nekāds zaļais gan Nacionālās attīstības plāns neiznāca...

Lūk, ja nu kādam vēl bija saglabājusies ilūzija, ka ir vērts lasīt partiju programmas, tad netērējiet laiku! Vai nu kolēģu ļaunās pretdarbības vai kādas "nezaļas" apskaidrības dēļ, gandrīz viss, ko partijas savās programmās bija sarakstījušas par vidi, tām ir aizmirsies. No pozitīvās puses raugoties, šķiet, ir aizmirsušies arī muļķīgie un potenciāli bīstamie ar vidi saistītie uzstādījumi. Vide politiskajām partijām vienkārši ir pilnīgi vienaldzīga. Laikam jau Vienotība tomēr pauž Latvijas patieso oficiālo nostāju - vide mums nav prioritāte.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru