pirmdiena, 2020. gada 30. marts

Mežu platības pārmaiņas dabā

Pagājušo piektdien izgāju savu putnu uzskaišu maršrutu. Vairākas reizes sezonā pa šo maršrutu, putnus skaitīdams, dodos jau kopš 2005. gada.

No vienas puses jauki. Var iziet putnos, jūtot, ka ir nodarbes, ko aktuālais vīruss neskar - ligzdojošo putnu uzskaites pēc metodikas jāveic vienatnē arī bez aicinājuma sociāli izolēties. Šī ir arī iespēja ieklausīties putnu dziesmās un sajust pavasari atnākam. Jā, lai gan dzīvoju mežā, ikdienā tomēr iznāk daudz citu darbu, tāpēc uzskaite, kur putnu klausīšanās ir galvenais darbs, tomēr ir kaut kas īpašs.

No otras puses... Brienot pa mežu, var ne tikai klausīties putnu balsīs, bet arī redzēt, kā šajos 15 gados mainījusies vide. Protams, viens maršruts nav reprezentatīvs Latvijai kopumā, tomēr redzēt, kā mežu izciršanas intensitāte izpaužas dabā, ir skarbāk nekā sekot līdzi statistikai.

Putnu uzskaišu maršruts ir divas paralēlas līnijas, katra no tām divus kilometrus gara un sadalīta 500 metru garos posmos. Tātad kopumā maršrutā ir astoņi šādi posmi. Manā maršrutā vismaz kāds gabaliņš caur mežu jāiet katrā no posmiem. 2005. gadā, kad sāku uzskaites, piecus no šiem astoņiem posmiem varēju noiet, ne reizi nešķērsojot pēdējos desmit gados nocirstu mežu. Kopš tā laika mežs cirsts ikkatrā no posmiem. Tātad tagad nav iespējams noiet taisnā līnijā 500 metrus pa mežu, nešķērsojot pēdējo gadu izcirtumu!

Atceroties, kādi šie meži bija pirms nociršanas, pavasara noskaņa neizbēgami samaitājas. Tāpat rodas pārliecība, ka varam paļauties tikai uz aizsargājamām teritorijām un tiem meža īpašniekiem, kam koksnes ieguve nav prioritāte, ja gribam, lai mūsu bērni varētu redzēt un izbaudīt, kāds ir pieaudzis mežs.

Te atkal vietā atgādināt, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas izmantoto statistiku, mežu platība manā maršrutā nav mainījusies ne par hektāru.

Šajā attēlā priekšplānā ir lauksaimniecības zeme, bet aiz lapu kokiem sākas
mežs. Mežā koki pagaidām vēl nav izauguši tik lieli kā pļavā.
Te mežs tika nocirsts ap to laiku, kad sāku uzskaites. Tagad jauns mežs
izaudzis vietā. Šajā mežā gan koki vēl tādi, ka pat melnais mežastrazds
nevarētu ligzdu uzbūvēt. Līdz laikam, kad šeit varēs ligzdot, piemēram, mazais
ērglis, vēl jāgaida vismaz 50 gadi. Bet tad jau putnus te skaitīts kāds cits.
Viss, ko šajā bildē redzat līdz pat apvārsnim formāli ir mežs. Izcirtumos
atstātie ekoloģiskie koki ļauj nojaust, kāds tas varēja būt.
Svaigs izcirtums, un cauri koku joslai jau redzams nākamais (tur mežs nocirsts
pirms dažiem gadiem).
Zīmes liecina, ka arī nākampavasar manā ceļā būs jauni izcirtumi.

1 komentārs:

  1. Un ļoti labi. Latvija aizaug ar džungļiem nevis tiek izcirsta. Paskatieties vecās kartes cik daudz tīrumu un klajumu. Nekādas bioloģiskās daudzveidības.

    AtbildētDzēst