trešdiena, 2014. gada 21. maijs

Latvijas daba Tviterī

Iedvesmojoties no Džeimsa Borela "Top 100 Conservation Twitter Accounts to Follow in 2014", nolēmu sagatavot nelielu pārskatu par tiem Tvitera lietotājiem, kas stāsta par Latvijas dabu. Latvijā nav pārlieku daudz uz dabu vērstu tviterprofilu, tāpēc nemaz nepūlējos apkopot simtu. Tāpat neapgalvoju, ka šis ir kāds "tops" un pirmais šeit minētais konts ir labāks par pēdējo. Uzreiz varu pateikt, ka šajā uzskaitījumā neesmu iekļāvis dabas cilvēkus, kuru tvītu liela daļa ir par "nedabiskām" tēmām, un tos, kas tvīto ļoti reti (pat tad, ja interesanti). Tāpat jāatzīmē, ka šeit esmu uzskaitījis tos, kas stāsta par "putniņiem, zvēriņiem, kukainīšiem un puķītēm", nevis plašākām vides problēmām.

Ja lasāt šo rakstu, pieņemu, ka man jau sekojat. Tad nu šeit vēl 14 Tvitera profili, kuriem iesaku sekot, ja jums interesē Latvijas daba. Ja esmu kaut ko ļoti vērtīgu palaidis garām, ziņojiet!


Iespēja, ka jūs sekojat man, bet nesekojat Vilnim Skujam ir visai neliela, bet, ja tā tomēr ir, tūlīt piesekojieties! Lai gan minēju, ka šeit kontus neesmu kārtojis noteiktā secībā, manā vērtējumā Vilnis Skuja ir visinteresantākais stāstnieks par Latvijas dabu Tviterī. Viņš tvīto dabas fotogrāfijas ar interesantiem vai pamācošiem īsstāstiem piedevām. Vilnis noteikti labprāt atbildēs uz dabu izzināt gribošu cilvēku jautājumiem (un, ceru, piedos man, ka to uzrakstīju). Mazs brīdinājums: Ja sekojat gan Vilnim, gan viņa dzīvesbiedrei (un žurnāla "Vides Vēstis" galvenajai redaktorei) Anitrai Toomai, laiku pa laikam kļūsiet par ļoti privātas Viļņa un Anitras sarakstes lieciniekiem.


Edmunds Račinskis ir zaļo vārnu pētnieks un šobrīd Latvijā aktīvākais putnu balsu ierakstītājs. Sekošana Edmundam ļaus jums klausīties putnu balsis, uzzināt šo to jaunu par tām un caur fotogrāfijām sekot līdzi Edmunda pētījumiem un iepazīt zaļās vārnas un vienu otru citu ne mazāk krāšņu putnu.


Julita Kluša ir lapas www.dziedava.lv autore, bet, jāatzīst, šo lapu skatījies neesmu. To garšu, kas Julitas skatā uz Latvijas dabu, iepazinu no viņas rakstiem un fotogrāfijām žurnālā "Vides Vēstis". Pieaugušo (tajā skaitā dabas aizsardzības profesionāļu) skats uz pasauli notrulinās, bet Julita ir spējusi saglabāt bērna spēju redzēt apbrīnojamo un skaisto šķietamos sīkumos. Tāds pats prieks par neparasto ikdienišķajā staro arī no Julitas tvītiem.



Andris Avotiņš turpina sava tēva Andra Avotiņa seniora iesāktos Latvijas pūču pētījumus un, gluži tāpat kā tēvs, lielu uzmanību velta sabiedrības izglītošanai un iesaistīšanai - lasa lekcijas par putnu noteikšanu, dod bērniem šķirot pūču atrijas, vada ekskursijas un tvīto par dabu.



Gaidis ir Andra Avotiņa biedrs Latvijas pūču izpētē, un viens no interneta lapas www.latvijasputni.lv veidotājiem. No Gaida uzzināsiet ne tikai par pūcēm, bet arī par novērotiem retiem putniem, atlidojošiem gājputnien un citiem jaunumiem putnu jomā.



Pašlaik visvairāk izsekotais putnists Tviterī. Kaspars tvīto par saviem putnu novērojumiem un citiem putniskiem jaunumiem (arī citur pasaulē). No viņa uzzināsiet arī dažus praktiskus padomus un noteikti saņemsiet atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem par putnu tēmu.



Uģis Piterāns ir biologs trešajā paaudzē. Pēc pamatnodarbošanās Uģis ir entomologs, bet savās dabas zināšanās ir visnotaļ daudzpusīgs, un daudzveidīgi ir arī viņa tvīti. Savulaik Uģis iekaroja pieredzējušāku fotogrāfu apbrīnu ar savām kukaiņu fotogrāfijām, un, sekojot viņam, pārliecināsieties, ka Uģis joprojām ir aktīvākais un labākais Latvijas kukaiņu fotogrāfs.


Laikam ātri palieku vecs - ar Dāvi iepazinos, kad viņš vēl bija mazs un kautrīgs puika, kas piedalījās Latvijas ligzdojošo putnu atlantā (nu labi, pats arī nekāds lielais puika nebiju). Jau tolaik Dāvis bija lielāks dabā gājējs nekā es, un rodas sajūta, ka arī tagad Dāvis vairāk laika pavada kaut kur dabā, nevis zem jumta. Tviterī varēsiet sekot līdzi viņa piedzīvojumiem, pasniegtiem dāviskā valodā un papildinātiem ar lieliskām dabas bildēm.


Pievēršoties organizāciju un iestāžu profiliem, protams, nevaru nesākt ar savējo - Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Sekojot mums, uzzināsi par dažādiem pasākumiem un pētījumiem, kuros iesaistīties, saņemsi atbildes uz jautājumiem par putniem un dažādus praktiskus padomus.


LOB žurnāla "Putni dabā" profils, tāpēc, protams, ir zināma pārklāšanās starp LOB un šajā profilā atrodamo informāciju. "Putni dabā" tvīto vairāk svaigu ziņu par putniem un, protams, arī par žurnālā rakstīto. Agnis Bušs, kurš uztur šo profilu, cītīgi retvīto arī citu tvītus par putnu tēmu, tāpēc, sekojot šim profilam, iegūsiet visai pilnīgu priekšstatu par putnu aktualitātēm Latvijā.


Latvijas Dabas fonds īsteno veselu virkni interesantu projektu un laiku pa laikam rīko dažādus izglītojošus pasākumus, un par to visu uzzināsiet, sekojot šai organizācijai Tviterī.


Lūk, šim tiešām nevar nesekot! Sākumā "Dabas dati" bija divu organizāciju - Latvijas Ornitoloģijas biedrības un Latvijas Dabas fonda - kopīgi veidota tiešsaistes datubāze, kurā cilvēkiem ziņot savus novērojumus. Lai gan datubāze joprojām ir portāla pamatā, šobrīd tas ir apaudzis arī ar citām interesantām lietām. Dabas ziņas, augu un dzīvnieku noteicēji, vebkameras, iespējas iesaistīties dažādos pētījumos - par to visu var uzzināt, sekojot "Dabas datiem".


Pūču pētnieki ir aktīvākā, lielākā un tradīcijām bagātākā kādas putnu grupas pētnieku un interesentu kopa Latvijā, tāpēc brīnums nav tas, ka šobrīd pūcistiem ir pašiem sava biedrība, bet tas, ka tā tapusi tik nesen. Biedrības vadībā ir jau iepriekš minētie puiši - Gaidis Grandāns un Andris Avotiņš. Sekojot "Latvijas pūcēm" uzzināsiet daudz jauna par... Latvijas pūcēm.


Dabas aizsardzības pārvalde pārrauga visas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas Latvijā un rīko dažādus pasākumus, lai cilvēkus ar tām iepazīstinātu. Noteikti sekojiet, ja vēlaties uzzināt vairāk par Latvijas dabas pērlēm!


1 komentārs:

  1. feins apkopojums, paldies, twitter nav mana aktīvākā soc.tīmekļa vietne, tā ka daži vēl nebij zināmi :)

    AtbildētDzēst