pirmdiena, 2012. gada 27. augusts

Cirvja ēnā: Ievads

Mums ir nakts, mēs neatļausim
Gaismai pie mums ienākt.
(D. Dreika)

Man jāatzīstas, ka reizēm mūsu kokrūpniecības nozare vai vismaz veids, kā tā rūpējas par savu publisko tēlu, man šausmīgi atgādina nemaz ne tik senos laikos Latvijā (laikos, kad tapis augstāk citētais dzejolis) valdījušo politisko ideoloģiju. Esam ierāvušies savā mazajā pasaulītē - cirvja ēnas patīkamajā tumšajā drošībā, un cenšamies nedomāt par ārpasauli - tur jau tāpat nekas nenotiek, bet, ja notiek, tad notiekošais ir slikts un nepareizs. Mums neinteresē, kas ārzemju žurnālos rakstīts, jo mums ir pašiem savi pētījumi, kuros izpētam to, ko un kā vajag. Mēs visu darām pareizi! Ja kādam šķiet, ka kaut kas nav tā kā vajag, tad viņš ir valsts ienaidnieks, jo - skatīt iepriekšējo teikumu!

Ja jums šķiet, ka es pārspīlēju, varu piedāvāt pāris piemēru. Šķiet, nesenākais no tiem ir plāna rakstītāju atteikšanās topošajā Nacionālajā attīstības plānā iekļaut meža putnu indeksu (rādītāju, kas parāda meža putnu populāciju stāvokli Latvijā). Tā kā nekādus papildu izdevumus tas neprasītu, pamatojums ir vienkāršs - Latvijas mežos viss ir kārtībā, un mums nav vajadzīgs vēl viens rādītājs, kas to apliecinātu. Cits piemērs ir žurnālā "Baltijas Koks"  savulaik sludinātais, ka nomelnot meža nozari var vien "kontrolētas neatkarības" atbalstītāji. Bet, šķiet, viskrāšņāk manis teikto ilustrē pirms kāda laika viena no nozares uzņēmumiem sūtītā vēstule Latvijas Mežu sertifikācijas padomei ar aicinājumu vienoties, ka visi par Latvijas meža nozari runājam tikai labu...

Bet nepārprotiet manu ievadu! Es negrasos kādu nomelnot. Es neatspēkošu "mītus" un nestāstīšu, kāda ir "realitāte". Vienkārši ir daudz dažādu informācijas avotu, ko "parastais cilvēks"  nelasa, bet nozares cilvēki, kas visticamāk par tiem visiem labi zina (dažus paši ir uzrakstījuši), cenšas ignorēt. Tāpēc viss, ko dažos turpmākajos rakstos vēlos jums piedāvāt ir alternatīvs skatījums uz Latvijas mežu apsaimniekošanu - parādīt, ka pastāv arī cita pasaule ārpus ēnas, kurā esam ierāvušies, cita pasaule ne tikai ģeogrāfiskā, bet arī izpratnes ziņā. Tad nu lasiet un vērtējiet paši... vai arī satinieties, aptinieties, aizkorķējiet ausis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru