svētdiena, 2011. gada 13. februāris

Turpinājums par mežiem - Al Jazeera un LNT

Ja reiz esmu iesācis komentēt Latvijas televīzījās atspoguļoto informāciju par "Al Jazeera" sižetu par mežu apsaimniekošanu Latvijā, jāturpina vien to darīt. Šovarak ziņa par "Al Jazeera" filmu bija skatāma raidījumā "LNT Top 10". No vienas puses - šoreiz sižets no aptaujāto viedokļa bija izdevies par kapeiku objektīvāks nekā TV3. Pat Uģis Rotbergs bija pamanījies iekļūt starp runātājiem. Tas, kas šoreiz kaitināja visvairāk bija absolūti sagrozītais un pārspīlētais "Al Jazeera" filmas pārstāsts. Ilustrācijai - LNT stāsta, ka arābu televīzijas sižetā minēts, ka mežus Latvijā izcērt divreiz lielākā apjomā nekā tas ir ar likumu atļauts. Bet patiesībā minētajā sižetā stāstīts, ka Latvijā strādājošo hārvesteru jauda ir divreiz lielāka nekā ar likumu atļautais ciršanas apjoms. Par hārvesteru jaudām maz zinu, tāpēc nevaru spriest, vai "Al Jazeera" stāsta patiesību, bet šā vai tā skaidri redzams, ka paši LNT šo teikumu interpretējuši tā, lai dramatiskāk izklausītos. Nav jau teikts, ka hārvesteri strādā uz pilnu jaudu, turklāt likums ciršanas apjomu nosaka tikai valsts mežos, bet hārvesteri strādā arī privātajos. Šis ir tikai viens piemērs tam, cik neobjektīvs ir LNT pasniegtais pārstāsts, tāpēc mans aicinājums visiem, kam tas interesē, nevērtēt "Al Jazeera" sižetu pēc pārstāsta Latvijas televīziju raidījumos, bet noskatīties to un vērtēt pašiem.

Šajā pašā sižetā bija interesanti klausīties ekonomisko interešu pārstāvju komentārus, kas kārtējo reizi bija piesātināti ar klasiskām demagoģiskām klišejām. Sak, mežu pēdējos piecdesmit gados esot vairāk kļuvis. Jā, meža zemju(!) platības Latvijā tiešām ir palielinājušās, bet ar to pamatot ciršanas apjomu palielinājumu ir līdzvērtīgi kā pateikt: "Pēdējos desmit gados Latvijā dzimst daudz bērnu, tāpēc tagad cilvēkus laidīsim pensijā no 40 gadu vecuma." Ja meža platības palielinās TAGAD, tad ciršanas apjomu palielināt varēs PĒC 100 GADIEM!

Vēl viens domu grauds, ko klausīties nu jau kļūst kaitinoši, ir tas, cik daudz cilvēkus meža nozare nodarbina un cik daudz nodokļus maksā. Pavisam atklāti varu teikt, ka man nav naida pret kokrūpniecību kā tādu - es kurinu krāsni ar malku, man patīk koka mājas un riebjas plastmasas logi. Taču es neesmu tik naivs, lai ticētu, ka kāds bizness strādā ar mērķi samaksāt vairāk nodokļus, palielināt nodarbināto skaitu vai pabarot pensionārus. Uzņēmējdarbības vienīgais mērķis ir maksimāla peļņa! Šāds mērķis, protams, ir saprotams un attaisnojams, jo līdz zināmai robežai dod arī "sabiedrisko labumu" (piem., tos pašus nodokļus un darba vietas), bet tikai līdz brīdim, kad tas nenonāk pretrunā ar peļņas gūšanu. Ilustrācijai varu piedāvāt divus grafikus, kas nav manis izdomāti, bet no oficiālās statistikas ņemti:


Šajos grafikos labi redzams, ka meža nozarē strādājošo skaits kopš 2004. gada ir samazinājies gandrīz divas reizes, lai gan mežizstrādes apjomi ir bijuši svārstīgi, un 2009. gadā tie bijuši 2004. gada līmenī. Nu nevar vainot "zaļos" un dabas aizsardzību pie darba vietu sarukuma nozarē, ja skaidrs ir tas, ka pašas nozares mērķis ir izcirst pēc iespējas vairāk ar iespējami mazāku darbinieku skaitu!

LNT sižeta nobeigums nevilšus izraisīja smaidu: Burkovska kungs paziņoja, ka tikšot izplatīta "objektīva un pozitīva" informācija par situāciju Latvijas mežos. Interesants uzstādījums, ka objekīvai informācijai noteikti jābūt pozitīvai! Bet var jau būt, ka domāts bija kā vecajā jokā - ja gribi apprecēt skaistu, gudru un bagātu sievieti, būs jāprecas trīsreiz...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru