trešdiena, 2014. gada 25. jūnijs

Līdzeklis pupuķu un citu kaitēkļu iznīcināšanai

Šī, protams, ir mana versija par preparāta
iepakojumu, nevis oriģināls.
Atrakstīja man kolēģe e-pasta vēstuli ar nosaukumu "Draudi gada putnam?" Vēstulē bija iekopēts fragments no kāda dārzkopju foruma, kurā slavēts kāds preparāts "Medvegon": "Man arī kaimiņiene kopā ar zirgu mēsliem, bija savedusi kravu šitā mošķa. Es sabēru alās pa kādiem 5 graudiem un tad kārtīgi salaistīju.
Nākamjā rītā pilns dārzs ar pusbeigtiem zemesvēžiem. Atliek tikai savākt."

Zemesvēži, kā zināms, ir viens no pupuķu iecienītākajiem barības objektiem, tāpēc mazliet satraucies par tik ellīgu līdzekli, rakstīju Valsts augu aizsardzības dienestam, lai noskaidrotu, kas īsti ir "Medvegon" sastāvā un kādi ir ierobežojumi šīs indes izmantošanai Latvijā.

VAAD atbildēja: "LR Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā šāds līdzeklis nekad nav bijis un šobrīd nav reģistrēts. Līdz ar to informācija par šī līdzekļa sastāvu un izmantošanu nav VAAD rīcībā." Neskatoties uz to, ka pilnas informācijas par šī līdzekļa sastāvu VAAD rīcībā nav, savā atbildē viņi informēja, ka šī preparāta aktīvā viela ir fipronils.

Mazliet samulsis par to, ka šī manta nav reģistrēta kā augu aizsardzības līdzeklis (kas gan cits no zemesvēžiem tiek aizsargāts?), pēc VAAD ieteikuma vērsos Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Sākumā saņēmu īsu atbildi, ko ar "Medvegon" var noindēt un kas to Latvijā izplata. "Ja kādi jautājumi, lūdzu sazināties ar produkta izplatītāju."

Jautāju vēlreiz un mazliet uzstājīgāk. Ne jau izplatītāja viedokli gribēju dzirdēt, bet to, kādi ir ierobežojumi fipronila izmantošanai Latvijā. Lūk, kādu atbildi saņēmu (lasiet uzmanīgi):

"Aktīvā viela - fipronils ir atļauta biocīdu 18.produkta veidā (Insekticīdi, akaricīdi un līdzekļi citu posmkāju kontrolei). Saskaņā ar darba programmu par visu esošo aktīvo vielu sistemātisku pārbaudi, fipronils ir izvērtēts un apstiprināts 2013.gada 1.oktobrī (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:243:0010:0012:LV:PDF). Līdz ar to, saskaņā ar Regulas 528/2012 89.panta grozījumiem (Eiropas Komisijas 2014.gada 11.marta īstenošanas regula (ES) Nr. 334/2014, ar ko attiecībā uz konkrētiem nosacījumiem par piekļuvi tirgum groza regulu (ES) Nr. 528/2012 par biocīdu piedāvāšanu tirgū un lietošanu), trīs gadu laikā kopš biocīda sastāvā esošās aktīvās vielas apstiprināšanas datuma (fipronilam tas ir 2013.gada 1.oktobris) biocīdam ir jānodrošina atļauja saskaņā ar regulas 528/2012 prasībām. Ņemot vērā iepriekš minēto, biocīdam „„MEDVEGON®” inventarizācijas numurs ir derīgs līdz 2016. gada 30.septembrim. Pēc šī datuma, ja netiks saņemta atļauja, minēto biocīdu nebūs iespējams piedāvāt Latvijas tirgū. Saskaņā ar Ķīmisko vielu likuma 4.pantu, ar biocīdu uzraudzību un kontroli tirgū ir atbildīga Veselības Inspekcija."

Ir tādas direktīvas un regulas, kuras pārzinu labi, un tādas, kurās apmaldos kā jauns alnis Rīgā. Ar biocīdiem u.tml. saistītie tiesību akti pieder pie pēdējiem - dažādi uzskaitījumi un klasifikācijas, bet, ko tas īsti nozīmē, vismaz man skaidrs netop. Labi, ielūkojos, kurp ved LVĢMC pārstāves sūtītā saite, un atradu tur tieši fipronilam veltītu direktīvu. Tās preambulas 6. punkts: "Savienības mērogā nav novērtēti visi iespējamie lietojumi, bet tikai profesionālie lietojumi iekštelpās pēc lietošanas cilvēkiem un dzīvniekiem normālos apstākļos parasti nepieejamās vietās." Tātad zemesvēžus var droši indēt tikai cilvēkiem un dzīvniekiem nepieejamās iekštelpās?

Šā vai tā, cik var saprast no LVĢMC atbildes, fipronils ir apstiprināts (lai ko tas nozīmētu), bet "Medvegon" preparāta sastāvā iepakotam šim biocīdam ir inventarizācijas numurs (lai ko tas nozīmētu), bet... nav atļaujas. Tas nekas - arī bez tās līdz 2016. gada 30. septembrim to var kaisīt zemē un galēt skudras un zemesvēžus. Un visu citu, kas apēdīs nosprāgušos kukaiņus, ko indēt čaklais dārznieks nebūs paspējis salasīt.

Varbūt kļūdos... Atbildi no Veselības inspekcijas vēl gaidu...

1 komentārs:

  1. Paldies!
    Izklausaas loti iedvesmojosi : "metabolite fipronil-desulfinyl (MB 46513) is extremely stable and is more toxic than the parent compound"...

    http://www.pan-uk.org/pestnews/Actives/fipronil.htm

    AtbildētDzēst